Žitný chléb

Doba přípravy 120 minut
Náročnost (1-5) 3
Kcal 2091 kcal
Počet porcí 1 porce
Suroviny
Mouka
350g (žitná)
Mouka
150g (špaldová)
Čerstvé droždí
20g
Kokosový olej
15g
Sůl
2 čl.
Voda
dle potřeby
Vlašské ořechy
dle chuti
Postup přípravy
  1. Smícháme žitnou a špaldovou mouku se solí.
  2. Připravíme si kvásek, do 250 ml vlažné vody nadrobíme droždí. Počkáme 5–10 minut dokud nám kvásek nevykyne.
  3. Vykynutý kvásek přidáme do mouky a promícháme. Můžete zapracovat oříšky, semínka ad.
  4. Přidáme kokosový olej v tekutém stavu a důkladně vypracujeme v těsto. Správně vypracované těsto je mírně lesklé. Tento proces trvá přibližně 10–15 minut.
  5. Těsto přikryjeme čistou a suchou utěrkou a necháme kynout na teplém místě (zdvojnásobí se objem těsta).
  6. Na plech vystlaný pečícím papírem vytvoříme bochánek a necháme kynout dalších 20–25 minut.
  7. Pečeme 25 minut při 230 °C a dalších 25 minut při 170 °C.

Dobrou chuť!

Podělte se s přáteli
Sdílet na Facebooku
Všechny recepty