Mozek otrokem cukru. Jak ho osvobodit?

Strava
2. 2. 2018

Když se dobře najíme, cítíme se lépe. Věděli jste, že nám to také lépe myslí a zlepšuje se výkon? Konzumace cukru může mít však negativní dopad na vaši mysl a emoce. Zde je 5 způsobů, jak cukr ovlivňuje vaše soustředění, náladu, paměť, emocionální a duševní rovnováhu a stres.

 

1. Soustředění

Podle nedávné studie formuje cukr volné radikály v mozkové membráně, tj. schopnost našich nervových buněk komunikovat. To způsobuje otupělý pocit. Studie zjistila silné spojení mezi příjmem cukru a změnou v tom, jak dobře si pamatujeme pokyny a nápady. 
Další možností, jak cukr ovlivňuje soustředění, je jeho návykovost. Když ochutnáme cukr, mozek se „rozsvítí“ ve stejných oblastech, jako to dělá například při pití alkoholu. Dopamin nás „odměňuje“ pocitem štěstí a posiluje touhu dostat víc. Když bojujete se závislostí poháněnou chutí, váš „vlak myšlení” je narušen a vy nedokážete věnovat svou veškerou duševní energii na plnění úkolů.

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vysokým obsahem vlákniny nám pomáhají udržet pozornost po celý den a pomáhají potlačit chuť na cukr. Zde jsou některé skvělé možnosti: 

 

 

2. Nálada

Cítíme-li se skleslí, je těžké donutit se něco dělat. Studie prokázaly spojení přejídání se cukrem a dopaminovými vrcholy s fyzickým a emocionálním selháním. V důsledku toho máme občasné vzplanutí nálad, nižší trpělivost, a dokonce i depresivní pocity. 
Nejlepším způsobem, jak bojovat proti těmto změnám nálad, je pravidelně jíst jídlo s obsahem bílkovin a vlákniny. To udrží hladinu inzulínu konstantní – to nám pomáhá udržet pocit uspokojení déle. Zkuste místo cukru přidat tyto náladu posilující potraviny:


Tyto potraviny jsou zdrojem vitamínů a minerálů a snadno se tráví.

 

3. Paměť

Strava s vysokým obsahem cukru ovlivňuje naše kognitivní funkce a výkon – to může blokovat naše paměťové receptory. Podle této studie existují jasné vazby mezi vysokou konzumací fruktózy (cukr), pamětí a schopností učit se. Znepokojující je výzkum, který naznačuje, že vysoká spotřeba cukru má dlouhodobé a závažnější následky (např. spojení cukru a Alzheimerovy choroby, kde je paměť hrubě porušena).

Jídla, která zlepšují paměť, jsou:

 

4. Emocionální a duševní rovnováha

Příliš mnoho cukru zvyšuje náchylnost k změnám nálady, snižuje naše zásoby vitamínu B a blokuje receptory chromu. Obě tyto látky jsou přírodní emocionálně vyvažovací chemikálie. To může vést k podrážděnosti, úzkosti, agresivnímu chování a dramatickým duševním výkyvům.
Existuje více důkazů o spojení mezi naším zdravím střev a zdravím mozku. Zdraví střev je závislé na potravě na rostlinné bázi s nízkým glykemickým indexem a na omezování cukru. Cukr „krmí” špatné bakterie ve střevech, zatímco zelenina a fermentované potraviny „krmí” bakterie zdravé. Správná homeostáza nás vyrovnává jak fyzicky, tak psychicky.

Vhodné potraviny, které vám pomohou dosáhnout této vnitřní harmonie, jsou:

 

 

5. Stres

Stres a potraviny jsou úzce propojeny. Když jsme ve stresu, naše tělo je zaplaveno chemickými látkami, které se s ním snaží bojovat. Stres je spojen s přejídáním, s přírůstky váhy, a dokonce i s obezitou. Při přejídání se cítíme provinile, ale často nevíme, co máme jíst. To v našich životech způsobuje ještě více stresu. Nejlepší způsob, jak toto omezit, je jíst zdravější potraviny.

Zde jsou některé potraviny, které bojují proti stresu a uvolňování serotoninu, aniž by nám stouply hladiny cukru v krvi:

 

Mlsat jde i zdravě a bez zbytečného množství cukru. Podívejte se na naše fit sladké recepty, nebo to nechte na nás a my vám vytvoříme jídelníček na míru.


Zdroj:
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/5-ways-sugar-affects-your-mental-performance.html

Podělte se s přáteli
Sdílet na Facebooku

Recept z tohoto článku

Další články
Čokoládové svaly aneb vliv čokolády na svalový růst
Strava Na čokoládu!
Všechny články